2010. május 14., péntek


Jártak már úgy, hogy este későn alaposan bevacsoráztak, aztán éjjel egy és három között valamikor arra ébredtek, hogy úgy érzik magukat, mintha súlyos kövek lennének a gyomrukban? De miért éppen ebben az időben ébredünk fel, ha este megterheltük gyomrunkat?

Az asztmások miért hajnali 3 és 5 között köhögnek a legintenzívebben, az epeproblémákkal küszködők pedig miért éjfél körül görcsölnek be a legtöbbször?

A kínai orvosok már mintegy négyezer évvel ezelőtt megtalálták ezekre a kérdésekre a választ.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. A periódikusan váltakozó bioritmusunk szerint mindennek megvan a maga ideje, így táplálkozásnak, a sportnak, a pihenésnek, akár egy foghúzásnak is. 12 fő szervünk kétórás időközönként "váltja egymást" a munkában, a maga idejében az éppen aktuális "dolgozó" birtokolja szinte az összes energiánkat. Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik.

Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben, például : ne késztessük bőséges vacsorával éjjel májunkat aktív munkára, MERT éppen pihen.

A kínai szerv-óra, amely testünk 12 csatornáját mutatja. Mindegyiknél megfigyelhető egy olyan kétórás periódus, amikor az ÉLETERŐ áramlása maximális.

1 és 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.

3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.

5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni.

7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni: bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk
magunkhoz.

9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas.

11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni.

15 és 17 óra között: Rövid időre ismét magasba lendül a teljesítőképességünk. Húgyhólyagunk energiával telítődik. E szerv fő feladata testünk vízháztartásának szabályozása, a „szennyvizek” tárolása, és különös módon az anyaméh közvetlen irányítása. Ez idő alatt a béltevékenység is rendkívül aktív.

17 és 19 óra között: A belső energiarendszer és a nemi szervek irányítását a vesék veszik át. A veséknek alapvető szerepe van a termékenység, illetve a meddőség befolyásolásában. Hatással vannak a haj mennyiségére, illetve minőségére is. Ebben a fázisban lanyhul a szívtevékenység, ennek következtében a szervekhez kevesebb vér jut, süllyed a vérnyomás és a vércukorszint.

19 és 21 óra között: A kis vérkör és a szívkoszorúér veszi át a főszerepet. Egy utolsó rövid lendület után lassul a vérkeringés. Szervezetünk az esti pihenésre készül. Lassan az emésztés is leáll. Amit 21 óra után tömünk a gyomrunkba, az emésztetlenül pang reggelig!

21 és 23 óra között: Aktiválódik a hármas melegítőrendszer. Ennek felső szintje a rekeszizom fölött helyezkedik el, a tüdőt és a szívet foglalja magába. A középső melegítőt a lép és a gyomor alkotja, míg az alsóban a máj és a vese helyezkedik el. Az összes szerv nyugalmi állapotba került. Az idegek ellazulnak, mert a testünknek pihentető alvásra van szüksége.

23 és 1 óra között: Epehólyagunk tárolja és továbbítja az epefolyadékot, amely az emésztésben fontos szerepet játszik. Az agyban mért alfa és théta hullámok ilyenkor jelzik azt, hogy álmodunk.

"Életelixír" ajánlott oldal: http://www.fajdalom-nelkul.com/index.php?route=product/product&product_id=68

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése